728 x 90

Ο ΚΟΑ για αντιμετώπιση της διαπλοκής, της σήψης και της διαφθοράς σε αθλητικές ομοσπονδίες!

Ο ΚΟΑ για αντιμετώπιση της διαπλοκής, της σήψης και της διαφθοράς σε αθλητικές ομοσπονδίες!

Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης ετοίμασε ο ΚΟΑ για αντιμετώπιση της διαπλοκής, της σήψης και της διαφθοράς σε αθλητικές ομοσπονδίες, ο οποίος θα εφαρμοστεί από φέτος στην ολότητά του αφού γίνει ενδελεχής ενημέρωση για τις πρόνοιες του, δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Με το ΑΚΕΛ να ανακοινώνει διά του βουλευτή

Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης ετοίμασε ο ΚΟΑ για αντιμετώπιση της διαπλοκής, της σήψης και της διαφθοράς σε αθλητικές ομοσπονδίες, ο οποίος θα εφαρμοστεί από φέτος στην ολότητά του αφού γίνει ενδελεχής ενημέρωση για τις πρόνοιες του, δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Με το ΑΚΕΛ να ανακοινώνει διά του βουλευτή του κ. Ανδρέα Καυκαλιά, ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ για το τρέχον έτος θα εισηγηθεί τη δέσμευση της κρατικής χορηγίας που προορίζεται να παραχωρηθεί σε συγκεκριμένες αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, συνεχίζουν να λειτουργούν σκανδαλωδώς ως κράτος εν κράτει. Ο κ. Καυκαλιάς δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω και επιφυλάχθηκε να το πράξει στην επικείμενη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ στην ολομέλεια της Βουλής. Υποδεικνύοντας ότι με το «σταύρωμα»- δέσμευση της κρατικής χορηγίας στις ομοσπονδίες όπου παρατηρούνται παρασπονδίες θα ασκηθεί πίεση προς τη διοίκηση του ΚΟΑ για να προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας, και κατ’ επέκταση στη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Όπως πληροφορείται ο «Π», οι εμπιστευτικές εκθέσεις του ελεγκτικού οίκου που διενεργεί για λογαριασμό του ΚΟΑ διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους είναι αρκούντως αποκαλυπτικές για συγκεκριμένες αθλητικές ομοσπονδίες. Ιδού μερικές από τις διαπιστώσεις:

  • Διενεργούνται αγορές χωρίς να ζητούνται προσφορές, καθώς και πληρωμές σε τρίτους για διάφορες υπηρεσίες, όπως γραφειακή υποστήριξη, οργάνωση αγώνων, φυσιοθεραπεία κ.ά. χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη έγκριση, χωρίς να εκδίδονται τιμολόγια και αποδείξεις που να δικαιολογούν τις δαπάνες αυτές, ενώ για αριθμό δαπανών δεν εντοπίστηκαν τα πρωτότυπα τιμολόγια.
  • Πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων προωθούν τα δικά τους συμφέροντα ή και έχουν συγγενικές σχέσεις με αθλητές ή με πρόσωπα που προσλαμβάνονται ως συνεργάτες για να προσφέρουν υπηρεσίες στις ομοσπονδίες στις οποίες προΐστανται.

Το κατεστημένο και οι θητείες

Ο Κώδικας Χρηστής Διακυβέρνησης που ετοίμασε ο ΚΟΑ μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα διευκολύνει τις αθλητικές ομοσπονδίες, αφενός στο να ευθυγραμμιστούν με τις αρχές μιας αποτελεσματικής, διαφανούς, δεοντολογικής και δημοκρατικής διαχείρισης και αφετέρου, να εξαλείψουν αθέμιτες πρακτικές, αυξάνοντας τη χρηματοοικονομική τους διαφάνεια και λογοδοσία προς όφελος του αθλητισμού. Δεν αρκεί, όμως, η πιστή εφαρμογή του Κώδικα. Θα πρέπει να καθιερωθεί η δημόσια λογοδοσία σε όλες τις ομοσπονδίες, όπου θα δίνονται στη δημοσιότητα κάθε τέλος του χρόνου όλες οι πληρωμές που έγιναν και σε ποιους. Και επιτέλους, θα πρέπει να καθοριστεί οροφή στις θητείες των προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες. Μόνο έτσι θα απωλέσει τη δύναμή του το κατεστημένο και θα αντιμετωπιστούν η συγγενοκρατία και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που ζουν και βασιλεύουν σε συγκεκριμένες μεγάλες ομοσπονδίες. Ας διερωτηθούν εκεί στον ΚΟΑ γιατί σχεδόν τα ίδια άτομα βρίσκονται για χρόνια στο πηδάλιο αθλητικών ομοσπονδιών. Νομίζετε ότι αυτό το ενδιαφέρον εξαντλείται μόνο στη διάθεσή τους για προσφορά στον αθλητισμό;

Ο Κώδικας και οι χορηγίες

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναλύοντας χθες τον προϋπολογισμό του οργανισμού του για το τρέχον έτος ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε συγκεκριμένες αθλητικές ομοσπονδίες, τα οποία, όπως είπε, «προσπαθούμε να επιλύσουμε». Με τη γενική διευθύντρια του ΚΟΑ κ. Μαίρη Χαραλάµπους Παπαµιλτιάδη να ενημερώνει τους βουλευτές ότι, πολύ σύντομα θα εφαρμοστούν νέα μετρήσιμα κριτήρια για την κατανομή της κρατικής χορηγίας προς τις αθλητικές ομοσπονδίες τα οποία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κρατική χρηματοδότηση και στα οποία θα περιλαμβάνονται η διαφάνεια, η αμερόληπτη χρηστή διοίκηση και ο απόλυτος σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Κοντολογίς, στις αθλητικές ομοσπονδίες στις οποίες θα παρατηρούνται παρασπονδίες δεν θα τους καταβάλλεται η ετήσια κρατική χορηγία που θα τους αναλογεί μέχρι τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Η κρατική χορηγία για το τρέχον έτος προς τον ΚΟΑ θα ανέλθει στα €41,4 εκατ., εκ των οποίων τα €6,1 εκατ. θα μοιραστούν στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Διαμαρτύρονται οι Πάφιοι

Ιδιαίτερα επικριτικός με τον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια του ΚΟΑ ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου κ. Χρύσανθος Σαββίδης, καταγγέλλοντας ότι τη μερίδα του λέοντος σε έργα υποδομής και τη φετινή χρονιά θα πάρει η Λεμεσός. Όπως είπε, εδώ και τρία χρόνια παραχωρούνται εκατομμύρια ευρώ από τους κυβερνώντες για την κατασκευή του σταδίου «Limassol Arena», ενώ τα κονδύλια για την επαρχία της Πάφου είναι ανύπαρκτα. Για το «Limassol Arena» θα διατεθούν φέτος €13,5 εκατ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο έναντι συνολικού κόστους €32 εκατ. Την ερχόμενη Παρασκευή θα υπογραφούν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τα συμβόλαια για την κατασκευή του οδικού δικτύου στην περιοχή του γηπέδου, με το κόστος να υπολογίζεται στα €10 εκατ., σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη. Καταγγέλλοντας, παράλληλα, πως από το 2014 οι κάτοικοι Πάφου αναμένουν την αντικατάσταση του αθλητικού δαπέδου (ταρτάν) του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» (πρώην Παφιακό). Για το συγκεκριμένο έργο περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το έτος 2022 κονδύλι ύψους €420.000, το οποίο όμως δεν αρκεί για την ολοκλήρωσή του καθώς κοστολογήθηκε στα €1,2 εκατ.

Ο προϋπολογισμός του «Limassol- ΚΟΑ» είναι απογοητευτικός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου, καλώντας το δ.σ. του ΚΟΑ να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του, διαφορετικά, όπως είπε, «να παραιτηθεί και να δώσει τα κλειδιά σε ανθρώπους με όραμα για τον αθλητισμό».

ΠΗΓΗ : politis

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos